Tojásropogós

by Enikő

“Tyúkom, tyúkom s kiscsibém,
lesz tojás még az idén?
Húsvét jön már, toporog,
a fiúknak mit adok?

Kotlós anyó hozza hamar,
húsvétkor ez nagyon pazar.
Hímes tojás és piros, na
a fiúknak ma ezt adok. “
( Mészárosová Melinda )

Mióta elkezdtem a szakácsképzést, vannak ételek, amiket álmomból felkelve is el tudok mondani. A ropogósok csoportja az egyik ilyen. Bár nagy hagyománya volt a készítésüknek, mára szinte teljesen feledésbe merültek, pedig tényleg finomak és szinte bármiből el lehet készíteni. Nálunk az egyik kedvenc a borsóból készült – és ha hozzávesszük, hogy elkészíthető a borsókrémleves passzírozásánál visszamaradt héjból, akkor még nagyon takarékos is-. Most azért mutatok egy tojásos verziót, mert Húsvét környékén szinte minden háztartásban van maradék főtt tojás, amit ebben újra fel lehet használni. Ez a recept Turós Lukács 1967-ben megjelent Lányok, asszonyok szakácskönyve című remekműből van. Érdemes a régi, ezredforduló előtti könyveket lapozgatni, főleg napjainkban. Nagyon sok hasznos tanácsot találhatunk bennük, amiket már sajnos rég elfeledtünk.

Pihentetés közben a besameles tojás

Tojásropogós

Nyomtatás
Adag: 4
Nutrition facts: 10 calories 10 grams fat
Értékelés: 5.0/5
( 1 szavazat )

Hozzávalók

  • 6 kemény, főtt tojás apróra kockázva
  • 2 tojás
  • 80 g liszt
  • 200 ml tej
  • 50 g vaj
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld apróra vágva
  • bors
  • bundázáshoz:szitált liszt,villával felvert tojás,szitált zsemlemorzsa

Elkészítés menete

  • A vajat megolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet, rövid ideig eddig pirítjuk (tényleg csak pár pillanat, nem szabad pirulnia vagy "színt kapnia")
  • Levesszük a tűzről, fokozatosan beleöntjük a tejet és csomómentesre dolgozzuk vele.
  • Sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a petrezselymet.
  • Belekeverünk 2 tojássárgát és a felaprított kemény tojásokat.
  • Visszatesszük a tűzre és sűrű, formázható állagúra főzzük folyamatos kevergetés mellett.
  • Lisztezett felületre simítjuk hűlni.
  • Ha kihűlt, kisebb henger alakú (vagy most esetünkben gömb) rudakat formázunk.
  • Egyesével lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába mártjuk őket.
  • Bő, forró olajban kisütjük.

My Recipe Index

You may also like