Tejben főtt sajtos karfiol

by Enikő

Nagyon szeretem a karfiolt, bár én főleg nyersen eszem, most egy foghúzás miatt muszáj volt jó puhára főznöm, hogy a férjem is megtudja enni. Ráadásul mivel még mindig alig tudok mozogni a legutóbbi balesetm után , így nem választhattam a szokásos és a gyerekek által jobban kedvelt rántott verziót. Ilyenkor nagyon jól jön a rengeteg szakácskönyvem itthon, mert gyorsan lehet bennünk találni valami újat és különlegeset. Ez most az Esély szakácskönyvből van, kicsi módosítással, mert az eredeti recept szerint semmilyen sűrítés nem kell a mártásba, viszont már főzés közben is látszott, hogy túl híg lenne nélküle.

Tejben főtt sajtos karfiol

A receptben írom, hogy apró rózsákra szedjük a karfiolt, ez azért fontos, hogy minél kevesebb tejjel tudjuk elfedni. Ha túl sok tejet teszünk rá, nem fog tudni besűrűsödni és a sütés végén rengeteg kicsapódott savó lesz a tepsiben. Az ízén mondjuk nem ront, csak akkor azt le kell önteünk róla, hogy ne “karfiol levest” együnk és ez elég nagy tápanyag veszteséget jelent.

Fontos megjegyeznem, hogy most saját bőrömön is megtapasztaltam, milyen ha nem tartjuk be a gyomorfekély diétát és karfiolt eszünk. Valamiért nekem nyersen nem okoz gondot, így nem gondoltam, hogy főzve gond lehet belőle, de hatalmasat tévedtem. Szóval ha valaki gyomorfekély vagy reflux betegségben szenved, ne próbálja ki, hacsak nem akar még hajnali 4kor is béna főző műsorokat nézni a tévében 🙂 .

Tejben főtt sajtos karfiol

Nyomtatás
Adag: 4 Előkészítési idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 10 calories 10 grams fat
Értékelés: 5.0/5
( 1 szavazat )

Hozzávalók

  • 1 kis fej karfiol apró rózsáira szedve
  • tej
  • reszelt sajt (lehetőleg többféle-trappista,ementáli,parmezán)
  • bacon
  • keményítő
  • őrölt bors
  • őrölt szerecsendió
  • zsiradék a tepsihez
  • zsemlemorzsa

Elkészítés menete

  • A bacont kockázzuk fel apróra és pirítsuk meg. Majd szűrjük le róla a kisült zsírt.
  • A karfiol rózsákat tegyük egy vastag falú lábasba (különben le fog égni a tej) és öntsük fel annyi tejjel amennyi éppen ellepi.
  • A tejet sózzuk, borsozzuk, tegyünk bele egy csipet szerecsendiót, fedjük le és főzzük benne félpuhára a karfiolt.
  • A karfiolt vegyük ki a tejből, keverjük össze a baconnel és tegyük egy vékonyan kivajazott és zsemlemorzsával megszórt jénai edénybe.
  • A visszamaradt tejbe öntsünk 100ml-ként kb 50 g reszelt sajtot és addig főzzük amíg teljesen megolvadnak benne.
  • Ha szükséges, akkor nagyon kicsi keményítővel sűríthetjük.
  • A sajtos tejet kenjük el a karfiolon, szórjuk meg reszelt sajttal és előmelegített, forró sütőben süssük pirosra.

My Recipe Index

You may also like