Sós perec vagy ropi

by Enikő

” Süt a pék, süt a pék 
Kenyeret, 
Jó ízűt és meleget. 
Gyúrjad, dagaszd, 
Tedd a lapátra, 
Friss finomság vár a babára. “

Hamarosan nagyobb vendégsereget várok magunkhoz, így már most kísérletezem a nassolnivalókkal. Most egyféle tésztából rögtön 2 verzió is készült és mindkettő nagyon jól sikerült. A gyerekek a ropi formázását és aztán a locsolását is nagyon élvezték. A ropinál kipróbáltuk, hogy simán nagyszemű tengeri sót teszünk rá, de a sós mázzal sokkal finomabb lett.

Minél vékonyabbra nyújtjuk a tésztát, annál ropogósabb lesz , érdemes először pár darabot különböző méretűre csinálni és megsütni, hogy tudjuk nekünk melyik lesz a kedvenc, a többi tésztát pedig ahhoz igazítani.

Sós perec vagy ropi

Nyomtatás
Adag: 4
Nutrition facts: 10 calories 10 grams fat
Értékelés: 5.0/5
( 1 szavazat )

Hozzávalók

Hozzávalók a tésztához:

  • 20 g élesztő
  • kevés tej 
  • 300 g liszt
  • pici só
  • 100 g vaj
  • tojás

Hozzávalók a sós mázhoz:

  • 1 tojásfehérje
  • 2 kk só
  • 2 kk liszt
  • 2 kk víz

Elkészítés menete

A tészta elkészítése:

  • Az élesztőt pár ek tejben elkeverjük és felfuttatjuk.
  • A vajat,sót és lisztet morzsoljuk össze.
  • Adjuk hozzá az élesztőt és gyúrjunk belőle kemény tésztát.
  • Ha nem állna össze akkor evőkanalanként adjunk hozzá még tejet, de ne sokat, mert nem szabad lágynak lennie.
  • Tetszőleges alakúra formázzuk meg és tegyük tepsire.
  • Hagyjuk kelni kb 15 percet.
  • Kenjük le tojással és toljuk 200 fokra előmelegített sütőbe.
  • Amikor elkezd barnulni vegyük ki, locsoljuk meg a mázzal, majd toljuk vissza további 2-3 percre.
  • Ne hagyjuk felügyelet nélkül mert könnyen megég.

A máz elkészítése:

  • Minden hozzávalót keverjünk alaposan össze.

My Recipe Index

You may also like

Szólj Hozzá!