“Semmi” tészta

by Enikő

” Azt kérdi a tészta:
mi lesz énbelõlem?
Kifli, kalács, sósperec,
válassz öcsém, mit szeretsz. “

Az a helyzet velem, hogy időnként szembejön egy-egy olyan recept, amit aztán nem tudok kiverni a fejemből. Ezt is már hetekkel ezelőtt olvastam egy 1993-ban megjelent Nosztalgia szakácskönyv című szerzeményben. Gondoltam én, hogy ha már “semmi” tészta a neve akkor se perc alatt elkészülök vele, helyette órákat töltöttem 50 fokban a forró tej fölött görnyedezve, hogy kis palacsintákat főzzek benne. Biztos, hogy többet nem fogom elkészíteni ezzel a módszerrel, mert őrülten időigényes. Persze hozzá kell tennem, hogy bármennyire is szenvedés volt elkészíteni, tényleg nagyon finom és különleges élmény volt.
Írtam, hogy ezzel a módszerrel nem készítem többet, viszont mikor 1,5 óra után még mindig annyi tésztám volt, hogy nem láttam a végét, kitaláltam, hogy kis adagokban megmikrózom. Jelentem bevált és bár sokkal tömörebb lett a tészta, mint főzve, de azért még így is ehető verziót kaptam 🙂

"Semmi" tészta

Nyomtatás
Adag: 4
Nutrition facts: 10 calories 10 grams fat
Értékelés: 5.0/5
( 1 szavazat )

Hozzávalók

  • 6 tojás
  • 3 ek liszt
  • 3 ek tejföl
  • 2 ek vaníliás porcukor + a rétegezéshez
  • 1,5 l tej (soknak tűnik, de a tészta felszívja majd)
  • mazsola
  • olvasztott vaj

Elkészítés menete

  • A tojássárgákat, a lisztet, tejfölt, 2 ek porcukrot csomómentesre keverjük.
  • Óvatosan beleforgatjuk a tojások keményre felvert habját is.
  • A tejet alacsony lángon felforraljuk (vigyázzunk mert könnyen kifut vagy odaég)
  • Amikor már forr, akkor a tésztából 1-1 kisebb merőkanálnyit nagyon óvatosan a tetejére öntünk. Vigyázzunk, hogy a tészta ne merüljön el.
  • Amikor az alja már elkezd keményedni, nagyon óvatosan megfordítjuk és a másik oldalát is megfőzzük egy kicsit.
  • Merőkanállal, jól lecsepegtetve egy mély tálba tesszük.
  • Meglocsoljuk olvasztott vajjal, megszórjuk porcukorral és mazsolával.
  • Ekkor újabb adag tésztát főzünk meg és rétegezzük.

Megjegyzés

Használjunk duplafalú, tejfőző edényt, hogy ne égjen meg.

My Recipe Index

You may also like

Szólj Hozzá!