“Piros selyem, sapkát visel,
barátkozik mindenkivel.
Táncba megy a kósza széllel,
súg-búg sok-sok testvérével.

A pillangókat elaltatja,
mintha volna édesanyja.
Nézd csak, nézd csak
szelíd szemét, szinte, szinte repes feléd. “
(Osvát Erzsébet: Pipacs)

Anyukám régen főzött ilyet, sajnos tőle már nem tudom megkérdezni, hogyan, de szerencsére elég sok hagyományőrző csoportnak tagja vagyok, ahol felelevenítették nekem az öregebb tagok. Innen is köszönöm nekik, hogy visszahoztak egy rég elfeledett emléket nekem.

Gyönyörű színe van, a képen semmilyen szűrő nincs, tényleg ilyen csodás piros lesz 🙂

Fontos, hogy olyan helyen szedjük, ahol nincs nagy forgalom és kevés a por, mert a többi virágszörphöz hasonlóan nem igazán lehet megmosni, különben elveszítjük az igazi aromáját.

Pipacsszörp

Nyomtatás
Adag: 4 Előkészítési idő:
Nutrition facts: 10 calories 10 grams fat
Értékelés: 5.0/5
( 2 szavazat )

Hozzávalók

  • pipacs
  • víz
  • citrom
  • cukor
  • citromsav

Elkészítés menete

  • Szedünk egy nagy adag pipacsot, leszedjük a szirmait, óvatosan, hogy a bibék ne kerüljenek bele.
  • Felöntjük, annyi vízzel, amennyi bőven ellepi (2-3 ujjnyira).
  • Kb 1 tányérnyi sziromhoz 1 citromot karikázunk és lassú tűzön elkezdjük  főzni.
  • Amikor a szirmok elvesztik a színűket leszűrjük a levét és megmérjük a lé súlyát.
  • Minden 100 ml léhez 100 g cukrot számolunk, ekkor teszünk bele egy kevés citromsavat is és addig melegítjük (nem forraljuk), amíg a cukor teljesen felolvad.
  • Kiforrázott, fertőtlenített üvegekbe töltjük és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. 

My Recipe Index

You may also like

Szólj Hozzá!