Menta / citromfűszörp

by Enikő

“Kökény és mályva, izsóp és vasfű
illata száll ma, varázsital fő.
Kakukkfű, málna, berkenye, bodza,
teára vár ma, gyógyír a rosszra.

Kamilla, hársfa, akác virága,
teszem teába, illan a pára,
citromfű, menta, csipkebogyó kell,
csalánitallal köszönt a reggel.

Forró ellenszer kinti hidegre,
kerek a bögre, vedd a kezedbe,
kanálban citrom, kannában víz van,
téli teákban ünnepi íz van.

Látványa szép és illata gyógyít,
mező és erdő ontja a jót itt,
virága színes, teája tiszta,
meggyógyul gyorsan mind, ki megissza.”
(Szabó T. Anna : Gyógynövénydal)

Tele a kert friss citromfűvel és mentával, ilyenkor egészen őszig, a virágzásig készül belőle szörp. A recept mindkét növénynél ugyanaz, lehet vegyíteni is különböző arányban őket, nagyon jól összeillenek.

Citromfű vagy mentaszörp

Nyomtatás
Adag: 4
Nutrition facts: 10 calories 10 grams fat
Értékelés: 5.0/5
( 1 szavazat )

Hozzávalók

  • 2 l víz
  • 2 kg cukor
  • 50 g citromsav
  • 2 nagy marék menta vagy citromfű
  • 2 felkarikázott citrom

Elkészítés menete

  • A megmosott mentát/citromfüvet és a citromot egy nagy lábasba tesszük, felöntjük a vízzel.
  • Legalább 1 éjszakát pihentetjük.
  • Másnap leszűrjük a levet, hozzáadjuk a cukrot, citromsavat és összeforraljuk.
  • Kifertőtlenített üvegekbe töltjük és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

My Recipe Index

You may also like

Szólj Hozzá!