Hidegen eltett eperszörp (és lekvár)

by Enikő

” Hogy is néz ki az az eper 
amit pocakodba teszel? 
Szép piros, és dudorodik, 
mint a pocid, ha megtelik.  “
(Pete Margit: Hogy is néz ki részlet)

A hét a rózsafélék befőzéséről szólt. Nekem teljesen újdonság volt, hogy az eper is közéjük tartozik, de mindig tanul valami újat az ember. Tele a kertünk vele, volt néhány elképzelésem mi készüljön belőle, mert már túl ették magukat a gyerekek és nem akartam, hogy tönkremenjen. Előkaptam egy régi könyvet a befőzésről ötletek után kutatva és ott olvastam erről a módszerről. Tökéletes opció ha nincs időnk, energiánk órákig állni fölötte, főzögetni, habozgatni. 2 nap összesen 30 perc munka és kész is van. Ráadásul nagyon finom lett, intenzíven érezni az eperízét , nemcsak a cukorét, mint néhány régi próbálkozásom során.

Főzés nélküli eperszörp

Nyomtatás
Adag: 4
Nutrition facts: 10 calories 10 grams fat
Értékelés: 5.0/5
( 1 szavazat )

Hozzávalók

  • 3 kg eper alaposan megmosva, zöld levelek leszedve
  • 5 literes üveg vagy műanyag edény
  • 2,5 kg cukor
  • 1 citrom leve
  • 2,5 l víz
  • 1/2 tk szalicil

Elkészítés menete

  • Az epret egy nagy üvegbe tesszük a vízzel, szalicillel és citromlével együtt.
  • A kezünkkel alaposan összetörjük az egészet, ne maradjanak benne egész eper szemek.
  • 1-2 napig szobahőmérsékleten pihentetjük.
  • Hozzáadjuk a cukrot és újabb minimum 12 órát pihentetjük, hogy a cukor teljesen feloldódjon benne.
  • Egy vékony géz rétegen átszűrjük és kifertőtlenített üvegekbe töltjük. Hűvös helyen sokáig eláll.
  • A visszamaradt gyümölcspépet én simán apró üvegekbe töltöm és lefagyasztom. Pitékbe, palacsintába tökéletes.
  • Ha nincs fagyasztókapacitásunk, akkor a gyümölcspépet forraljuk fel és forró, fertőtlenített üvegekbe töltsük. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

My Recipe Index

You may also like

Szólj Hozzá!