“Kertész leszek, fát nevelek,
kelő nappal én is kelek,
nem törődök semmi mással,
csak a beojtott virággal.
Minden beojtott virágom
kedvesem lesz virágáron,
ha csalán lesz, azt se bánom,
igaz lesz majd a virágom.
Tejet iszok és pipázok,
jóhíremre jól vigyázok,
nem ér engem veszedelem,
magamat is elültetem.
Kell ez nagyon, igen nagyon,
napkeleten, napnyugaton –
ha már elpusztul a világ,
legyen a sírjára virág.”
(József Attila: Kertész leszek)
A szomszédban van egy üres telek, azon pedig ilyenkor már nyakig érő csalán. A legtöbbeknek ez zavaró gaz, nekem viszont egy igazi kis kincs. Ilyenkor készül belőle mindenféle finomság, tea, főzelék, leves, smoothie és most szörp is. A menete pont ugyanaz mint a mentaszörpnél, így alig van vele dolgunk és meglepően finom lesz az eredmény. Ráadásul nagyon egészséges növény, rengeteg féle pozitív hatása van a szervezetre.

Hozzávalók
- 2 l víz
- 2 kg cukor
- 50 g citromsav
- 2 nagy marék friss csalánhajtás
- 2 felkarikázott citrom
Elkészítés menete
- A megmosott csalánt és a citromot egy nagy lábasba tesszük, felöntjük a vízzel.
- Legalább 1 éjszakát pihentetjük.
- Másnap leszűrjük a levet, hozzáadjuk a cukrot, citromsavat és összeforraljuk.
- Kifertőtlenített üvegekbe töltjük és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
My Recipe Index
-
Főzés nélküli borsó krémleves
2021-04-16 -
Amerikai sült csirke
2021-04-16 -
Almapuffancs
2021-04-14