” Csóré csiga csalán csúcsán cselleng,csalán csúcsát csipegetve fent leng,
de a csalán nem tűri,csóré csiga csupasz csápját megcsípi. “

Az egyik csoportban az ehető, vadon termő növényekről volt szó. Rögtön be is ugrott, hogy milyen sok csalán van a kertben és már nagyon régen nem készült belőle más, csak szörp. Amikor először csináltam a férjem még tiltakozott, de aztán röjött, hogy pont olyan finom, és pont annyira szereti mint a spenótot. Szerencsés vagyok, hogy ilyen bevállalós a párom 🙂

A csalángyűjtés egyik legfontosabb eszköze egy vastag kesztyű, mert még a sima gumikesztyűn keresztül is csíp. Én ragaszkodom egy magasszárú csizmához is, mert ha beljebb kell menni a csalánosba, a nadrágon át is érezzük 🙂 Mindig a friss, csúcshajtásokat és zsenge leveleket gyűjtsük belőle.

Csalánfőzelék

Nyomtatás
Adag: 2
Nutrition facts: 10 calories 10 grams fat
Értékelés: 5.0/5
( 1 szavazat )

Hozzávalók

  • 300 g megmosott csalánlevél
  • 2,5 dkg vaj
  • 1 ek liszt
  • 2 dl tej
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • só,bors,szerecsendió
  • 1 dl tejszín

Elkészítés menete

  • A csalánleveleket forró, sós vízbe dobjuk és 10 percig főzzük, majd leszűrjük.
  • A vajat megolvasztjuk, belekeverjük a lisztet.
  • Fokozatosan, folyamatosan keverve hozzáöntjük a tejet, jó sűrű rántást kell kapjunk.
  • Alaposan sózzuk,borsozzuk, meghintjük csipet szerecsendióval és hozzáadjuk a fokhagymát.
  • Amikor már forr és sűrű, hozzáadjuk a csalánt, tejszínt.
  • Összeforraljuk és más készen is van.
  • Ha nem szeretjük darabosan, akkor leturmixoljuk.
  • Krumplival, tojással tálaljuk.

My Recipe Index


You may also like

Szólj Hozzá!