Citromos szelet

by Enikő

” Süssünk, süssünk valamit, 
Azt is megmondom, hogy mit, 
Lisztbôl legyen kerekes, 
Töltelékes jó édes,

Sodorva, tekerve, 
Túróval bélelve, 
Csiga-biga rétes, 
Leveles és édes.  “

Ma egy citromos csodát hoztam nektek egy régi szakácskönyvből (1978). Kicsit modernizáltam , és cukorból harmad adagot raktam bele (és legközelebb még ennél is kevesebbet fogok), de az alap azért még a régi. Igazi emlék áradat volt miután felvágtuk és megkóstoltuk, annyira tipikus “nagyis” ízvilága van a tojásos – vajas krémnek. Ha nem szeretjük az erős, cukormmázas sütiket, akkor hagyjuk le a mázat a tetejéről, anélkül is rendkívül finom (nekem jobban is ízlett nélküle).

Citromos szelet

Nyomtatás
Adag: 4
Nutrition facts: 10 calories 10 grams fat
Értékelés: 5.0/5
( 1 szavazat )

Hozzávalók

Piskóta hozzávalói:

  • 5 tojás
  • 90 g porcukor
  • 1/2 citrom leve és reszelt héja
  • 120 g liszt

Töltelék hozzávalói:

  • 6 ek tej
  • 3 tojássárga
  • 40 g porcukor
  • 60 g vaj

Citrommáz hozzávalói:

  • 120 g porcukor
  • 1 ek forró víz
  • 3 ek citromlé

Elkészítés menete

A tészta elkészítése:

  • A tojásokat válasszuk szét, a fehérjét verjük kemény habbá.
  • Szitáljuk bele az összes többi hozzávalót és óvatosan keverjük össze.
  • Sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe öntjük és előmelegített sütőben kb 20 perc alatt készre sütjük.
  • Húzzuk le róla a papírt, és hagyjuk kihűlni.

A krém elkészítése:

  • A tejben keverjük el a tojássárgákat és cukrot.
  • Folyamatosan kevergetve alacsony lángon sűrítsük be.
  • Keverjük habosra a vajat, majd adjuk a már kihűlt krémhez.

A máz elkészítése:

  • Minden hozzávalót keverjünk össze és addig verjük amíg megsűrűsödik és szép fényes lesz. Ez nekem robotgéppel is kb 15 perc volt.

My Recipe Index

You may also like

Szólj Hozzá!