Bodzaszörp gyömbérrel

by Enikő

” Szoknyát varrat a bodza, 
Így készül a tavaszra. 
Csipkés szélűt és puhát, 
Épp olyat mint nagyanyja. 
Mert ha nem varratna, 
Hát csupasz maradna.  “
(Csoóri Sándor)

Hivatalosan is megindult nálunk a befőzési időszak a bodzával. Persze mielőtt gyerekeim lettek kicsit korábban kezdődött, de akkor még volt bőven időn 100 ibolyavirágot szedni 1 dl szörphöz 🙂 Szóval most bodzával kezdtem, kicsit rendhagyó recept, mert a férjem nem szereti a hagyományos receptet, mindig azt mondja, gyerekként túl sokat kellett innia belőle, mert kb csak ez volt, meg ősz végén néha eperszörp. Ebben a verzióban igazából csak annyi változtatás van, hogy kerül bele gyömbér és narancs is az áztatáshoz, ettől egyedi, kicsit pikáns íze lesz.

Bodzaszörp

Nyomtatás
Adag: 4
Nutrition facts: 10 calories 10 grams fat
Értékelés: 3.5/5
( 2 szavazat )

Hozzávalók

  • 40 db bodzavirág
  • 2 narancs felkarikázva
  • 2 citrom felkarikázva
  • kb 5 centi friss gyömbér vékonyra csíkozva vagy lereszelve
  • 4 l víz
  • 2,5 kg cukor
  • 20 g citromsav

 

Elkészítés menete

  • A bodzavirágokat kicsit lerázogatjuk, hogy a bogarak, elszáradt részek leessenek (ha szükséges, mert olyan helyen szedtük mossuk is meg, de akkor sokat veszít az ízéből, hiszen kimossuk belőle a virágport is).
  • Egy nagy üvegbe tesszük őket, majd ráhelyezzük a narancsokat, citromokat, gyömbért és annyi vizet ami bőven ellepi. Az 5 literes üvegben nekem kb 2,5 l szokott lenni. Állni hagyjuk minimum 1 napig, de annál intenzívebb minél tovább pihen.
  • Ha már jónak ítéljük, akkor szűrjük le a levet.
  • A cukrot és a maradék vizet addig forraljuk, amíg a cukor teljesen elolvad.
  • Hagyjuk kihűlni, majd keverjük össze a leszűrt bodzalével és a citromsavval.
  • Töltsük kiforrázott, fertőtlenített üvegekbe. Hűvös helyen kibírja hónapokig is.

Megjegyzés

Ha intenzívebb gyömbér ízt szeretnénk, akkor ne az áztatáshoz tegyük bele, hanem a cukorszirup főzésbe, majd összeöntés előtt szűrjük le azt is.

My Recipe Index

You may also like

Szólj Hozzá!