Palacsintafánk

by Enikő

Ismeritek a palacsintafánkot? Vagy hívhatnánk fánkpalacsintának is. Nekem a Nagymamám sütötte mindig, ő még ismerte a titkát , annak is hogyan lehet koszorúra formázni sütés közben. Sajnos már nem tudom megkérdezni tőle, így csak az ízeket tudom tovább adni a családban.

Igazán érdekes, hogy a régiek, ugyanabból a pár alapanyagból hány különböző ételt voltak képesek csinálni. Ebből a tésztából süthetünk sima palacsintát, fánkot, kicsi túróval dúsítva pereceket, palacsintapitét vagy éppen főzelék betétének sült borsókat. Nekem eszembe se jutott volna a palacsintatésztát bő olajban kisütni, de tény , hogy nagyon finom. Persze az első pár alkalommal folyton ideges lettem, mert azt hittem, hogy nyers maradt a közepe, de mint utólag kiderült, erről szó sem volt, egyszerűen így kell kinéznie.

Természetesen ha nem szeretjük a fahéjat, akkor forgathatjuk simán porcukorba is, vagy akár el is hagyhatjuk és simán lekvárral, pudinggal tálaljuk.

Palacsintafánk

Nyomtatás
Adag: 4 Előkészítési idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 10 calories 10 grams fat
Értékelés: 5.0/5
( 1 szavazat )

Hozzávalók

  • 4 dl tej
  • csipet só
  • 50 g porcukor
  • 2 egész tojás
  • 20 g olvasztott vaj
  • 270 g liszt
  • bő olaj a sütéshez
  • fahéjas porcukor a forgatáshoz

Elkészítés menete

  • A lisztet, sót, porcukrot szitáljuk össze egy tálba.
  • A tejet, tojást, vajat keverjük el egymással.
  • A 2 tál tartalmát dolgozzuk össze csomómentesre.
  • Meleg (nem túl forró mert akkor a külseje megég de belül nyers marad), bő olajba kisebb merőkanálnyi adagokat öntünk. Óvatosan, ügyelve hogy gyorsan egyhelyre folyassuk. Magától fel fog jönni az olaj tetejére nem kell piszkálnunk.
  • Mindkét oldalát süssük aranybarnára.
  • Szedjük papírtörlőre, majd még melegen forgassuk fahéjas cukorba.

My Recipe Index

You may also like

Szólj Hozzá!