Túrós zsemlefelfújt almával

by Enikő

” Fehér cipó sós túró 
Éhség ellen igen jó.  “

Ma kint jártam a piacon a kedvenc árusomnál. Házi tejtermékeket árul, tejet, sajtot, vajat, és természetesen a mai desszertünk egyik összetevőjét, túrót. Nagyon szeretünk odajárni, mert tényleg mindig friss és isteni finom amit nála veszünk.

Ez egy nagyon régi családi recept, maradék felhasználásra egyébként, mert a száraz zsemlét, kalácsot tüntethetjük el vele. Most például a húsvéti maradék kalács került bele.



A receptben van egy nagyon fontos lépés, a sütő edényünk vajazása és megszórása zsemlemorzsával. A saját káromon tanultam meg, hogy ne hagyjuk ki, mert különben teljesen szétázik az egész, nem lesz ami felszívja az alma kifolyó levét.

Túrós zsemlefelfújt almával

” Fehér cipó sós túró Éhség ellen igen jó.  “ Ma kint jártam a piacon a kedvenc árusomnál. Házi tejtermékeket árul, tejet, sajtot,… Desszertek alma, túró, mazsola, felfújt, zsemlefelfújt, maradék kalács, száraz zsemle Hungarian
Kitchen is my sanctuary
Kitchen is my sanctuary
Nyomtatás
Adag: 4 Előkészítési idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 10 calories 10 grams fat
Értékelés: 5.0/5
( 2 szavazat )

Hozzávalók

  • 500 g száraz kalács/zsemle/kenyér
  • 6 dl meleg tej
  • 60 g vaj
  • 2 tojás+2 tojássárga
  • 150 g cukor
  • csipet só
  • 350 g reszelt alma
  • 30 g mazsola
  • fahéj
  • 500 g túró
  • 20 g olvasztott vaj
  • negyed citrom leve

Elkészítés menete

  • A kalácsot meglocsoljuk a tejjel, amikor felpuhultak akkor alaposan kinyomkodjuk.
  • Összekeverjük a vajjal, 2 egész tojással, csipet sóval és 40 g cukorral (ha kalácsot használunk el is hagyhatjuk a cukrot).
  • A túrót elkeverjük a 2 tojássárgával, a citromlével és 80 g cukorral.
  • A reszelt almát megszórjuk a fahéjjal, a maradék cukorral (én nagyon minimális cukrot teszek rá, nem az összeset , mert nem szeretjük túl édesen). Elkeverjük a mazsolával.
  • Egy mélyebb hőálló tálat kikenünk vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával.
  • Beletesszük a kalácsmassza felét, erre a túrót, majd az almát. Végül befedjük a kalács másik felével. Meglocsoljuk az olvasztott vajjal és meleg sütőben aranybarnára sütjük.

You may also like