” Körbejár az óra tik-tak jár,
benne a manócska kalapál.
De ha áll az óra és nem jár,
alszik a manócska és nem kalapál.
Tej,túró,tejfel
kicsi manó kellj fel! “
A szakácsképzésen szó volt a maradékok felhasználásáról is. Ez egy tipikus ilyen recept, mert bármilyen maradék főtt tésztából készülhet. Az eredeti recept spagettit ír, ez most cérnametéltből készült. Meg kell, hogy mondjam sosem hallottam korábban erről az ételről, és le is kellett gyűrnöm az első ellenérzéseimet, hogy kipróbáljam. Bennem korábban sosem merült fel, hogy a túrós tésztát rántsam ki, de meglepően finom lett. Főzelék feltétként szerepel a könyvben, de nálunk most simán francia salátával készült.
Jöjjön tehát Oriskó Ferenc: A fenséges túró című könyvéből egy recept. Ez egy hatalmas adag, nekünk négyünknek a fele adagot csináltam és még így is maradt belőle bőven.

Hozzávalók
- 400 g főtt tészta
- 250 g tehéntúró
- 5 tojássárga
- bors
- petrezselyem
- só
- zsemlemorzsa a bundázáshoz
- liszt a bundázáshoz
- tojás a bundázáshoz
- olaj
Elkészítés menete
- A főtt tésztát ha nem frissen főzzük, akkor melegítsük fel, mert fontos, hogy forró legyen amikor elkezdünk dolgozni vele.
- Keverjük hozzá a túrót, sót, borsot, petrezselymet, tojássárgákat és hagyjuk kihűlni.
- Egy nedves, de formázható masszát fogunk kapni (ha nagyon folyna, akkor tegyünk bele egy kis lisztet), amiből alakítsunk ki tetszőleges formát. Nekem lapított kis golyók lettek belőle, de lehet henger is akár.
- A szokásos módon lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk.
- Bő forró olajban aranybarnára sütjük.
My Recipe Index
-
Zsókavári egytál
2020-11-15 -
Csirkemell falatok
2020-11-15 -
Krémsajtos csirkemell
2020-11-13