Túrós tészta ropogós

by Enikő

” Körbejár az óra tik-tak jár,
benne a manócska kalapál.
De ha áll az óra és nem jár,
alszik a manócska és nem kalapál.
Tej,túró,tejfel
kicsi manó kellj fel! “

A szakácsképzésen szó volt a maradékok felhasználásáról is. Ez egy tipikus ilyen recept, mert bármilyen maradék főtt tésztából készülhet. Az eredeti recept spagettit ír, ez most cérnametéltből készült. Meg kell, hogy mondjam sosem hallottam korábban erről az ételről, és le is kellett gyűrnöm az első ellenérzéseimet, hogy kipróbáljam. Bennem korábban sosem merült fel, hogy a túrós tésztát rántsam ki, de meglepően finom lett. Főzelék feltétként szerepel a könyvben, de nálunk most simán francia salátával készült.
Jöjjön tehát Oriskó Ferenc: A fenséges túró című könyvéből egy recept. Ez egy hatalmas adag, nekünk négyünknek a fele adagot csináltam és még így is maradt belőle bőven.

Túrós tészta ropogós

” Körbejár az óra tik-tak jár,benne a manócska kalapál.De ha áll az óra és nem jár,alszik a manócska és nem kalapál.Tej,túró,tejfelkicsi manó… Ebéd túrós tészta, ropogós, tócsni, főzelék feltét, maradék étel, zerowaste Hungarian
Kitchen is my sanctuary
Kitchen is my sanctuary
Nyomtatás
Adag: 8
Nutrition facts: 10 calories 10 grams fat
Értékelés: 5.0/5
( 1 szavazat )

Hozzávalók

  • 400 g főtt tészta
  • 250 g tehéntúró
  • 5 tojássárga
  • bors
  • petrezselyem 
  • zsemlemorzsa a bundázáshoz
  • liszt a bundázáshoz
  •  tojás a bundázáshoz
  • olaj

Elkészítés menete

  • A főtt tésztát ha nem frissen főzzük, akkor melegítsük fel, mert fontos, hogy forró legyen amikor elkezdünk dolgozni vele.
  • Keverjük hozzá a túrót, sót, borsot, petrezselymet, tojássárgákat és hagyjuk kihűlni.
  • Egy nedves, de formázható masszát fogunk kapni (ha nagyon folyna, akkor tegyünk bele egy kis lisztet), amiből alakítsunk ki tetszőleges formát. Nekem lapított kis golyók lettek belőle, de lehet henger is akár.
  • A szokásos módon lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk.
  • Bő forró olajban aranybarnára sütjük. 

You may also like

Szólj Hozzá!