Táplálkozás tudományból éppen az A- vitaminnál tartunk (és nem, nem ABC rendben megyünk 🙂 ) , úgyhogy hirtelen késztetést éreztem, hogy karotinban dús ebédet készítsek és egy kicsit meséljek nektek róla.

A sárgarépa az egyik leggyakrabban használt gyökérzöldségünk. Közel 90%-a víz, így kiváló fogyókúrázóknak és hozzájárul a napi folyadék bevitelhez is. Fontos, hogy viszonylag magas a rosttartalma, így hozzájárul a bélflóránk megfelelő működéséhez, hiszen a vastagbél baktériumai tápanyagként tudják felhasználni. A magyar lakosság rendkívül rostszegényen étkezik a napi 25g ajánlást sajnos meg sem közelíti. Enélkül lassul az emésztés, nő a tranzitidő, nő a 2. típusú diabétesz,vastagbélrák és a szív és érrendszeri betegségek kockázata.

100g termék adatai mg-ban

Növényekben az A vitamin, provitaminként fordul elő elsősorban a narancssárga és sötétzöld gyümölcsökben, zöldségekben. A szervezetben több lépésben átalakul és végül a májban fog tárolódni. Feladatai közé tartozik a látás funkciójának elősegítése és transzkripcionálisan aktív metabolit, mely révén szerepe van a sejtosztódásban, a reproduktív és immunfunkciók fenntartásában. Nap ajánlott bevitele férfiak esetén 1,750 mg, nők esetén 0,65 mg. Alacsony bevitel esetén tehát az immunrendszerünk legyengül, nem fog megfelelően működni, gondjaink lehetnek a gyermekvállalásban és a látásunk is romolhat. Fontos megemlíteni, hogy ha túllépjük a maximálisan bevihető 3mg/nap adagot akkor májkárosító és teratogén, azaza születési rendellenességet okozó hatása is lehet.

Forrás:
Rodler Imre:Tápanyagtáblázat
Hajas Lívia: Táplálkozás tudomány jegyzet
OTÁP felmérés

Sárgarépa- rebarbara saláta

Táplálkozás tudományból éppen az A- vitaminnál tartunk (és nem, nem ABC rendben megyünk 🙂 ) , úgyhogy hirtelen késztetést éreztem, hogy karotinban… Ebéd répa saláta, rebarbara saláta, karotin saláta, téli saláta Hungarian
Kitchen is my sanctuary
Kitchen is my sanctuary
Nyomtatás
Adag: 4
Nutrition facts: 10 calories 10 grams fat
Értékelés: 5.0/5
( 1 szavazat )

Hozzávalók

  • 125 g répa reszelve
  • 125 g rebarbara felkarikázva (ha friss, akkor nyersen, ha szálkás akkor kicsit megpárolva)
  • 75 g kecskesajt- elhagyható

Öntet:

  • 3 ek mogyoró olaj
  • 1 tk borecet
  • 1 tk mustár
  • 1 tk méz
  • só,bors

Elkészítés menete

  • Az öntet hozzávalóit alaposan elkeverjük.
  • Meglocsoljuk vele az összekevert zöldségeket.

You may also like