”
Parazsad süssön
kemence,
cipót puhára,
kerekre,
lángost laposra,
veresre,
jól süss, kedves
kemence.
Piruljon benned
réteske,
fonott kalácsunk
fényesre,
huszár, pojáca,
mézeske,
jól süss, kedves
kemence. “
(Tarbay Ede)
Ez egy kicsit körülményes recept a tőlem megszokottakhoz képest, de néha azért kell ilyen pepecselős is. Ez egy viszonylag régi, 1978- as kiadású könyvből van és teázáshoz ajánlják. Ha nem lenne ennyire időigényes valószínűleg gyakrabban készülne, de így maradok inkább a gyorsabb pogácsánál.

Hozzávalók
- 250 ml tej
- 160 g vaj
- 320 g liszt
- 250 g reszelt sajt + a szóráshoz
- kevés só
- 6 tojás +1 a kenéshez
Elkészítés menete
- A tejet a vajjal felforraljuk és folytonos keverés közben beleszórjuk a lisztet. Addig keverjük amíg a tészta elválik az edény falától.
- Vegyük le a tűzről és kevergessük amíg langyossá válik.
- Egyesével keverjük bele a tojásokat, mindegyik után alaposan összedolgozva a tésztát.
- Adjuk hozzá a sót, sajtot és ezzel is keverjük alaposan össze.
- Hagyjuk kb 15 percet pihenni, hogy könnyebb legyen formázni.
- Kivajazott tepsire egymástól nagyobb távolságokra tegyünk kb diónyi gombócokat a tésztából.
- Kenjük meg felvert tojással, szórjuk meg sajttal és tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe amíg a teteje szép aranysárga lesz.
Megjegyzés
A sütési idő nagyon függ a halmok méretétől, mindenképp ellenőrizzük, hogy teljesen átsüljön.
My Recipe Index
-
Zsókavári egytál
2020-11-15 -
Csirkemell falatok
2020-11-15 -
Krémsajtos csirkemell
2020-11-13