” Parazsad süssön
kemence,
cipót puhára,
kerekre,
lángost laposra,
veresre,
jól süss, kedves
kemence.

Piruljon benned
réteske,
fonott kalácsunk
fényesre,
huszár, pojáca,
mézeske,
jól süss, kedves
kemence. “
(Tarbay Ede)

Ez egy kicsit körülményes recept a tőlem megszokottakhoz képest, de néha azért kell ilyen pepecselős is. Ez egy viszonylag régi, 1978- as kiadású könyvből van és teázáshoz ajánlják. Ha nem lenne ennyire időigényes valószínűleg gyakrabban készülne, de így maradok inkább a gyorsabb pogácsánál.

Sajtos halmok

” Parazsad süssönkemence,cipót puhára,kerekre,lángost laposra,veresre,jól süss, kedveskemence. Piruljon bennedréteske,fonott kalácsunkfényesre,huszár, pojáca,mézeske,jól süss, kedveskemence. “(Tarbay Ede) Ez egy kicsit körülményes recept a tőlem… Desszertek égetett tészta, sajtos pogácsa, sajtos keksz Hungarian
Kitchen is my sanctuary
Kitchen is my sanctuary
Nyomtatás
Adag: 4
Nutrition facts: 10 calories 10 grams fat
Értékelés: 5.0/5
( 1 szavazat )

Hozzávalók

  • 250 ml tej
  • 160 g vaj
  • 320 g liszt
  • 250 g reszelt sajt + a szóráshoz
  • kevés só
  • 6 tojás +1 a kenéshez

Elkészítés menete

  • A tejet a vajjal felforraljuk és folytonos keverés közben beleszórjuk a lisztet. Addig keverjük amíg a tészta elválik az edény falától. 
  • Vegyük le a tűzről és kevergessük amíg langyossá válik.
  • Egyesével keverjük bele a tojásokat, mindegyik után alaposan összedolgozva a tésztát.
  • Adjuk hozzá a sót, sajtot és ezzel is keverjük alaposan össze.
  • Hagyjuk kb 15 percet pihenni, hogy könnyebb legyen formázni.
  • Kivajazott tepsire egymástól nagyobb távolságokra tegyünk kb diónyi gombócokat a tésztából.
  • Kenjük meg felvert tojással, szórjuk meg sajttal és tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe amíg a teteje szép aranysárga lesz.

Megjegyzés

A sütési idő nagyon függ a halmok méretétől, mindenképp ellenőrizzük, hogy teljesen átsüljön.

🙂

You may also like

Szólj Hozzá!