“Serpenyőben a lapótya,
lesi, várja Kelekótya.
Silleg-süllög a lapótya.
Mit sündörögsz, Kelekótya.
Megfordítják a lapótyát,
pirongatják Kelekótyát:
– Várj sorodra, Kelekótya,
nem sült meg még a lapótya!
Csak nem tágít Kelekótya,
markában már a lapótya.
Ja-jaj, éget a lapótya! –
Jajveszékel Kelekótya.”
( Kányádi Sándor: Kelekótya-lapótya )

Azt hiszem ez az egyik legegyszerrűbb burgonya köret , ha kicsit kimozdulunk a főtt és a sült krumpli bűvköréből. Gyorsan elkészül, mégis egy kicsit feldobhatjuk az ebédünket vele.

Hozzávalók
- 300 g burgonya
- só
- bors
- 1/2 tk őrölt barna mustármag
- olaj a sütéshez
Elkészítés menete
- A burgonyákat alaposan megmossuk, megsikáljuk, majd egy nagylyukú reszelőn lereszeljük.
- Kis adagokat kiveszünk a reszelékből és az összes nedvességet kinyomkodjuk belőle.
- A száraz krumplit sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a mustármaggal.
- Alaposan összedolgozzuk, ellapított "fasírtokat" formázunk belőle.
- Kevés olajon mindkét oldalát aranybarnára sütjük. ( egyik oldal kb 5 perc, másik kb 3 perc).
My Recipe Index
-
Zsókavári egytál
2020-11-15 -
Csirkemell falatok
2020-11-15 -
Krémsajtos csirkemell
2020-11-13