Menta / citromfűszörp

by Enikő

“Kökény és mályva, izsóp és vasfű
illata száll ma, varázsital fő.
Kakukkfű, málna, berkenye, bodza,
teára vár ma, gyógyír a rosszra.

Kamilla, hársfa, akác virága,
teszem teába, illan a pára,
citromfű, menta, csipkebogyó kell,
csalánitallal köszönt a reggel.

Forró ellenszer kinti hidegre,
kerek a bögre, vedd a kezedbe,
kanálban citrom, kannában víz van,
téli teákban ünnepi íz van.

Látványa szép és illata gyógyít,
mező és erdő ontja a jót itt,
virága színes, teája tiszta,
meggyógyul gyorsan mind, ki megissza.”
(Szabó T. Anna : Gyógynövénydal)

Tele a kert friss citromfűvel és mentával, ilyenkor egészen őszig, a virágzásig készül belőle szörp. A recept mindkét növénynél ugyanaz, lehet vegyíteni is különböző arányban őket, nagyon jól összeillenek.

Citromfű vagy mentaszörp

“Kökény és mályva, izsóp és vasfűillata száll ma, varázsital fő.Kakukkfű, málna, berkenye, bodza,teára vár ma, gyógyír a rosszra. Kamilla, hársfa, akác virága,teszem… Italok menta,citromfű,mentaszörp,citromfűszörp Hungarian
Kitchen is my sanctuary
Kitchen is my sanctuary
Nyomtatás
Adag: 4
Nutrition facts: 10 calories 10 grams fat
Értékelés: 5.0/5
( 1 szavazat )

Hozzávalók

  • 2 l víz
  • 2 kg cukor
  • 50 g citromsav
  • 2 nagy marék menta vagy citromfű
  • 2 felkarikázott citrom

Elkészítés menete

  • A megmosott mentát/citromfüvet és a citromot egy nagy lábasba tesszük, felöntjük a vízzel.
  • Legalább 1 éjszakát pihentetjük.
  • Másnap leszűrjük a levet, hozzáadjuk a cukrot, citromsavat és összeforraljuk.
  • Kifertőtlenített üvegekbe töltjük és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

You may also like

Szólj Hozzá!