Mákos-meggyes fagylalt

by Enikő

“Töröm, töröm a mákot,
sütök vele kalácsot,
icce tolla motolla,
neked adom, Marcika!”

Nálunk most kalács helyett egy isteni fagylalt készült a mákból. Tudtátok hogy a mák is az olajos magvak közé tartozik?Gazdag linolsavban, ami az egyik leghatásosabb eszenciális aminosav. Ezeket az aminosavakat kívülről kell a szervezetbe juttani, mert nem tudjuk előállítani őket. További érdekesség, hogy 100 grammban van 800 mg foszfor, közel 1000 mg kalcium és kálium valamint 15 mg vas?

Források:
Rodler Imre: Új tápanyag tálázat
DR Gasztonyi Kálmán:Élelmiszer kémia alapjai

Mákos meggyes fagylalt

“Töröm, töröm a mákot,sütök vele kalácsot,icce tolla motolla,neked adom, Marcika!” Nálunk most kalács helyett egy isteni fagylalt készült a mákból. Tudtátok hogy… Desszertek mák, fagylalt, fagyi, mákfagyi, meggyfagyi, parfé Hungarian
Kitchen is my sanctuary
Kitchen is my sanctuary
Nyomtatás
Adag: 4
Nutrition facts: 10 calories 10 grams fat
Értékelés: 5.0/5
( 1 szavazat )

Hozzávalók

  • 3 tojássárga
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg darált mák
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2,5 dl habbá vert tejszín
  • magozott meggy

Elkészítés menete

  • A tojássárgát és cukrot egy fém edényben, gőz fölött, folyamataosan kevergetjük kb 70 fokra, amíg a cukor teljesen elolvad.
  • Gépi habverővel teljes kihűlésig keverjük.
  • Hozzákverejük a mákot, tejszínt. 
  • Belekeverjük a meggyet.
  • Formába töltve fagyasztóba tesszük.
  • Fogyasztás előtt kb 15 perccel vegyük elő.

You may also like