“Töröm, töröm a mákot,
sütök vele kalácsot,
icce tolla motolla,
neked adom, Marcika!”
Nálunk most kalács helyett egy isteni fagylalt készült a mákból. Tudtátok hogy a mák is az olajos magvak közé tartozik?Gazdag linolsavban, ami az egyik leghatásosabb eszenciális aminosav. Ezeket az aminosavakat kívülről kell a szervezetbe juttani, mert nem tudjuk előállítani őket. További érdekesség, hogy 100 grammban van 800 mg foszfor, közel 1000 mg kalcium és kálium valamint 15 mg vas?

Források:
Rodler Imre: Új tápanyag tálázat
DR Gasztonyi Kálmán:Élelmiszer kémia alapjai

Hozzávalók
- 3 tojássárga
- 5 dkg cukor
- 5 dkg darált mák
- 1 citrom reszelt héja
- 2,5 dl habbá vert tejszín
- magozott meggy
Elkészítés menete
- A tojássárgát és cukrot egy fém edényben, gőz fölött, folyamataosan kevergetjük kb 70 fokra, amíg a cukor teljesen elolvad.
- Gépi habverővel teljes kihűlésig keverjük.
- Hozzákverejük a mákot, tejszínt.
- Belekeverjük a meggyet.
- Formába töltve fagyasztóba tesszük.
- Fogyasztás előtt kb 15 perccel vegyük elő.
My Recipe Index
-
Zsókavári egytál
2020-11-15 -
Csirkemell falatok
2020-11-15 -
Krémsajtos csirkemell
2020-11-13