Gyömbéres “csokoládé”

by Enikő

“Itt van nektek egy jó hír
A bánatra már van gyógyír.

Elegendő egy aprócska falat,
S a bánat tőle messze szalad.

Az örömben is megfelelő társ,
Édes, keserű, mogyorós, mazsolás.

Bármilyen ízű legyen is,
Csak jusson belőle nekem is!

Rengeteg fajta van belőle,
De mindegyik talál vevőre.

A boltban is tudatosan keresed.
Mondd, Te melyiket szereted?”
(Téglás László: Csoki)

Gyömbéres csokoládé

Tegnap is hoztam a formá és egy gyorsan összedobható desszertet készítettem. Persze egy éjszakát pihent a hűtőben, hogy szeletelhető legyen, szóval egész éjjel róla álmodtam 🙂 Jelentem finom lett, az aszalt goji bogyó megpuhult benne, az egészet átjárja a gyömbér íz a keksz pedig istenien ropogóssá teszi. Kell ennél több?

Ez most egy jó nagy marék goji bogyót tartalmaz, ami nem csak finom, de egészséges is. 100 grammban 29 mg C vitamin van, ugyanennyi narancsban 30 mg, a citromban pedig 45 mg, látható, hogy alig marad el a közkedvelt C vitamin forrásoktól, viszont sokkal édesebb, könnyebben elrejthető a gyermekek és a finnyásabbak étrendjében. Ráadásul míg a déli társai mind 1 g alatti fehérjét tartalmaznak, ebben van 11, 7 g (persze szénhidrát is sokkal több van benne, így ezzel számolnunk kell). Másik nagy előnye pedig, hogy míg narancsot és citromot is viszonlyag nehéz nálunk nevelni, ez minden gond nélkül megterem a kertben. Úgy hallottam rendkívül finom frissen ezért ültettem is. A termésre még várnunk kell, hiába sok éves a bokor mert, ahogy kihajtana az imádott kutyusunk mindig lerágja, meg persze az epret és valamiért a rózsákat is 🙂

Maszat
Szárított goji bogyó (100 g)
Kcal362
Zsír5 g
Ch58 g
Fehérje11,7 g
B1 vitamin153 mcg
C-vitamin29 mg
Lutein0,6 mg
Likopin1,4 mg
Kalcium112 mg
Magnézium109 mg

Források:
Rodler Imre: Tápanyagtáblázat
https://liciumgyumolcs.hu/altalanos-tudnivalok/

Gyömbéres

“Itt van nektek egy jó hírA bánatra már van gyógyír. Elegendő egy aprócska falat,S a bánat tőle messze szalad. Az örömben is… Desszertek csokoládé, házi csokoládé, maradék csokoládé, maradék mikulás csoki, maradék húsvéti csoki, goji bogyó, gyömbér, gyömbéres csoki, kekszes csokoládé, kekszes csoki, aszalt gyümölcsös csoki. goji bogyó tápanyag, goji bogyó kalória Hungarian
Kitchen is my sanctuary
Kitchen is my sanctuary
Nyomtatás
Adag: 4 Előkészítési idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 10 calories 10 grams fat
Értékelés: 5.0/5
( 1 szavazat )

Hozzávalók

  • 200 g étcsokoládé darabolva
  • 100 g vaj
  • 1 ek méz
  • 150 g gyömbéres keksz nagyobb darabokra törve
  • 1/2 tk reszelt gyömbér
  • 1 marék goji bogyó

Elkészítés menete

  • A vajat, gyömbért és mézet összeolvasztjuk vízgőz felett.
  • Hozzáadjuk a csokoládét és azt is megolvasztjuk.
  • Levesszük a gőzről, beleforgatjuk a goji bogyót és kekszet.
  • Egy sütőpapírral bélelt 10x20 cm-es formába töltjük (vagy kissebbe ha magasabbat szeretnénk), elsimítjuk és hűtőbe tesszük pár órára.

You may also like