Fokhagymás gombócleves

by Enikő

” Kiugrott a gombóc a fazékból,
Utána a molnár fazekastól,
Stól-stól-stól, fazekastól. “

Ez is az új szerzeményemből készült, nagyon jó módja eltüntetni a maradék, száraz zsemlét. Viszont be kell ismernem, hogy elkövettem egy “bűnt”. Elfogyott az alaplevem a fagyasztóból, így ez most bizony húsleves kockával készült. Nálunk ez olyan vésztartalék megoldás, ha tehetem nem használom, de már egy ideje pokoli dacos mindkét gyerkőcöm, képtelenség velük elindulni bárhová. Szóval ez most egy határozottan gyors és csalós verzió 🙂

Fokhagymás gombócleves

” Kiugrott a gombóc a fazékból,Utána a molnár fazekastól,Stól-stól-stól, fazekastól. “ Ez is az új szerzeményemből készült, nagyon jó módja eltüntetni a… Ebéd fokhagyma, száraz zsemle, zsemlegombóc, gombóc leves, kenyérgombóc, olcsó leves Hungarian
Kitchen is my sanctuary
Kitchen is my sanctuary
Nyomtatás
Adag: 4 Előkészítési idő:
Nutrition facts: 10 calories 10 grams fat
Értékelés: 5.0/5
( 1 szavazat )

Hozzávalók

Hozzávalók a gombóchoz:

  • 2 száraz zsemle apróra kockázva
  • 2 ek olaj
  • 1-2 dl tej
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2-3 ek zsemlemorzsa
  • 1 tojás
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • csipet őrölt szerecsendió
  • liszt

Hozzávalók a leveshez:

  • 4 gerezd egész fokhagyma
  • 2 l alaplé
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • 3 ek liszt
  • 200 ml tejföl

Elkészítés menete

  • Az alaplevet, a fokhagymával, pici sóval és borssal elkezdjük főzni.
  • A zsemlekockákat enyhén sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szerecsendióval és az olajon, egy serpenyőben megpirítjuk minden oldalukat. 
  • Levesszük a tűzről és felöntjük annyi tejjel, amennyi pont ellepi, majd állni hagyjuk.
  • Amikor a zsemle felszívta a tejet és kézmelegre hűlt akkor belekeverjük a fokhagymát és annyi zsemlemorzsát, hogy könnyen formázható legyen.
  • Nedves kézzel kb diónyi gombócokat formázunk, meghempergetjük lisztben és a forrásban lévő (de nem lobogó) levesbe dobjuk őket.
  • Amikor feljöttek a leves tetejére 2-3 percig főzzük tovább, hogy teljesen áthőkezelődjenek a gombócok.
  • A liszet a tejföllel simára keverjük, majd behabarjuk vele a levest.
  • Alaposan kiforraljuk, hogy eltűnjön a nyers liszt íze és már tálalhatjuk is.

Megjegyzés

Fontos, hogy ne lobogva forró levesbe tegyük a gombócot, mert az könnyen szét tud esni!

You may also like

Szólj Hozzá!