Csalánszörp

by Enikő

“Kertész leszek, fát nevelek,
kelő nappal én is kelek,
nem törődök semmi mással,
csak a beojtott virággal.

Minden beojtott virágom
kedvesem lesz virágáron,
ha csalán lesz, azt se bánom,
igaz lesz majd a virágom.

Tejet iszok és pipázok,
jóhíremre jól vigyázok,
nem ér engem veszedelem,
magamat is elültetem.

Kell ez nagyon, igen nagyon,
napkeleten, napnyugaton –
ha már elpusztul a világ,
legyen a sírjára virág.”
(József Attila: Kertész leszek)

A szomszédban van egy üres telek, azon pedig ilyenkor már nyakig érő csalán. A legtöbbeknek ez zavaró gaz, nekem viszont egy igazi kis kincs. Ilyenkor készül belőle mindenféle finomság, tea, főzelék, leves, smoothie és most szörp is. A menete pont ugyanaz mint a mentaszörpnél, így alig van vele dolgunk és meglepően finom lesz az eredmény. Ráadásul nagyon egészséges növény, rengeteg féle pozitív hatása van a szervezetre.

Csalánszörp

“Kertész leszek, fát nevelek,kelő nappal én is kelek,nem törődök semmi mással,csak a beojtott virággal. Minden beojtott virágomkedvesem lesz virágáron,ha csalán lesz, azt… Befőzés csalán, csalánszörp, szörp, befőzés, ehető vadnövény Hungarian
Kitchen is my sanctuary
Kitchen is my sanctuary
Nyomtatás
Nutrition facts: 10 calories 10 grams fat
Értékelés: 5.0/5
( 2 szavazat )

Hozzávalók

  • 2 l víz
  • 2 kg cukor
  • 50 g citromsav
  • 2 nagy marék friss csalánhajtás
  • 2 felkarikázott citrom

Elkészítés menete

  • A megmosott csalánt és a citromot egy nagy lábasba tesszük, felöntjük a vízzel.
  • Legalább 1 éjszakát pihentetjük.
  • Másnap leszűrjük a levet, hozzáadjuk a cukrot, citromsavat és összeforraljuk.
  • Kifertőtlenített üvegekbe töltjük és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

You may also like

Szólj Hozzá!