Még mindig az áfonyahegyek eltüntetésén dolgozom, most szörp készült belőle. A helyzet az, hogy a bolti áfonyaszörpöket utáljuk. Kicsit féltem, hogy ezt vajon elfogadja a család vagy sem, de össze sem lehet hasonlítani a kettőt. Csodálatos áfonya íze és illata van, pillanatok alatt elfogyott ebben a melegben az a pár üveg, ami készült.
A lepréselt gyümölcspépből pedig egy sima turmixolással és forralással lekvárt csináltam, ami szuperül teljesített egy “semmi tészta” nevű desszerttel, amit hamarosan szintén mutatok nektek 🙂
A receptben írom, hogy üvegedényt használjunk. nem (csak) azért mert szeretem az újrahasználható dolgokat, hanem, mert az áfonya mindent befog. Nem viccelek, a kezemről 2 nap volt mire leázott. Épp ezért célszerű, hogy olyan fakanalat és gézt használjunk hozzá, amit nem sajnálunk.

Hozzávalók
- 4 kg áfonya
- 2 kg cukor
- 200 g citromsav
Elkészítés menete
- Az alaposan átmosott és átválagotott áfonyákat egy nagy üveg edénybe tesszük.
- A kezünkkel nagyon alaposan nyomkodjuk szét, ne maradjanak benne egész szemek. (Ne turmixoljuk le, mert nem lesz az igazi).
- Adjuk hozzá a cukrot és 2-3 napig hagyjuk állni hűvös helyen, időnként keverjük át.
- Egy nagyobb géz darab segítségével szűrjük le a levet, ne maradjon benne semmilyen gyümölcs darab.
- Forraljuk fel, a habját szedjük le.
- A tűzhelyről lehúzva adjuk hozzá a citromsavat, keverjük addig amíg elolvad.
- Kifertőtlenített, meleg üvegekbe töltjük és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
My Recipe Index
-
Zsókavári egytál
2020-11-15 -
Csirkemell falatok
2020-11-15 -
Krémsajtos csirkemell
2020-11-13