Áfonya befőtt főzés nélkül

by Enikő

” Lefonnyadt rég az áfonya,
deres a medve lábnyoma.
Lecsupaszult a málnavész.
Minden toboz a földre néz.
Hályogos szemmel pillogat
olykor néhányat még a nap.
Se cirpelés, se csipogás,
hallgat minden kis muzsikás.
Csak a szél, csak a szél,
egyedül ő zenél “
(Kányádi Sándor: Novemberi szél)

Kaptunk egy csomó áfonyát, mikor a gyerekek már ráuntak először zörp készült belőle, a maradékból pedig ilyen főzés nélküli befőttek. Tolnai Kálmán receptje alapján készült, napon érlelve. Az én ízlésemnek kicsit édes lett, de már tudom is, mivel fogom lágyítani az édességét felhasználáskor 🙂 A recept nem írja, hogy milyen tartósítószert és hogyan tegyünk a tetejére a végleges lezárás előtt. Én kipróbáltam, hogy egyáltalán nem nyitottam ki és így tettem el, egy másikra pedig Na- benzoátot szórtam felhígítva. Egyiket sem nyitom ki most pár hónapig, hogy kiderüljön melyik válik be.

Áfonya befőtt főzés nélkül

” Lefonnyadt rég az áfonya,deres a medve lábnyoma.Lecsupaszult a málnavész.Minden toboz a földre néz.Hályogos szemmel pillogatolykor néhányat még a nap.Se cirpelés, se… Befőzés áfonya, áfonyabefőtt, áfonya befőzés, áfonya tartósítás, nyers áfonya, áfonya télre, tolnai kálmán, erdei gyümölcs Hungarian
Kitchen is my sanctuary
Kitchen is my sanctuary
Nyomtatás
Adag: 4
Nutrition facts: 10 calories 10 grams fat
Értékelés: 5.0/5
( 1 szavazat )

Hozzávalók

  • 4 kg szép, egészséges áfonya 
  • cukor
  • mérleg
  • kicsi üvegek

Elkészítés menete

  • Az áfonyákat alaposan megmossuk, átválogatjuk, majd hagyjuk teljesen megszáradni.
  • Óvatosan, hogy ne törjenek össze, cukorba forgatjuk őket.
  • Minden üveget majdnem tele teszünk áfonyával, de úgy, hogy mérjük mekkora súlyú gyümölcs került bele.
  • Minden üvegbe, a benne lévő áfonya  fele(!!!!) súlyának megfelelő cukrot teszünk. 
  • Lezárjuk és napra kitéve pihentetjük egészen addig, amíg a cukor és az áfonya saját leve összeolvad
  • Ekkor kinyitjuk, a tetejére tartósítószert teszünk és újra lezárva hűvös helyen tároljuk.

You may also like

Szólj Hozzá!