” Lefonnyadt rég az áfonya,
deres a medve lábnyoma.
Lecsupaszult a málnavész.
Minden toboz a földre néz.
Hályogos szemmel pillogat
olykor néhányat még a nap.
Se cirpelés, se csipogás,
hallgat minden kis muzsikás.
Csak a szél, csak a szél,
egyedül ő zenél “
(Kányádi Sándor: Novemberi szél)
Kaptunk egy csomó áfonyát, mikor a gyerekek már ráuntak először zörp készült belőle, a maradékból pedig ilyen főzés nélküli befőttek. Tolnai Kálmán receptje alapján készült, napon érlelve. Az én ízlésemnek kicsit édes lett, de már tudom is, mivel fogom lágyítani az édességét felhasználáskor 🙂 A recept nem írja, hogy milyen tartósítószert és hogyan tegyünk a tetejére a végleges lezárás előtt. Én kipróbáltam, hogy egyáltalán nem nyitottam ki és így tettem el, egy másikra pedig Na- benzoátot szórtam felhígítva. Egyiket sem nyitom ki most pár hónapig, hogy kiderüljön melyik válik be.

Hozzávalók
- 4 kg szép, egészséges áfonya
- cukor
- mérleg
- kicsi üvegek
Elkészítés menete
- Az áfonyákat alaposan megmossuk, átválogatjuk, majd hagyjuk teljesen megszáradni.
- Óvatosan, hogy ne törjenek össze, cukorba forgatjuk őket.
- Minden üveget majdnem tele teszünk áfonyával, de úgy, hogy mérjük mekkora súlyú gyümölcs került bele.
- Minden üvegbe, a benne lévő áfonya fele(!!!!) súlyának megfelelő cukrot teszünk.
- Lezárjuk és napra kitéve pihentetjük egészen addig, amíg a cukor és az áfonya saját leve összeolvad
- Ekkor kinyitjuk, a tetejére tartósítószert teszünk és újra lezárva hűvös helyen tároljuk.
My Recipe Index
-
Zsókavári egytál
2020-11-15 -
Csirkemell falatok
2020-11-15 -
Krémsajtos csirkemell
2020-11-13